Schiphol wil samen met de Parijse luchthaven Charles de Gaulle een fors belang in het vliegveld van Rio de Janeiro in Brazilië kopen.

Een definitieve beslissing of het consortium een bod op circa 50 procent van de aandelen gaat doen, is echter nog niet genomen, zei Schiphol Jos Nijhuis maandag. ''Maar wij nemen het wel heel serieus''.

De Braziliaanse overheid is bezig om de luchthavens van het land in verscheidene rondes gedeeltelijk te privatiseren. Rio de Janeiro, met 17,5 miljoen passagiers per jaar, is in het najaar aan de beurt.

Of het Nederlands-Frans-Braziliaanse consortium gaat bieden op 49 of 51 procent van het vliegveld bij Rio is nog niet duidelijk, zei Nijhuis.

Staat

De rest van de aandelen blijft in ieder geval in handen van de Braziliaanse staat. De Braziliaanse partners van Schiphol - een financiële partij en een bouwonderneming - nemen overigens voor meer dan 50 procent deel in het consortium, liet Nijhuis weten.

Schiphol heeft al eerder meegedaan aan een biedingsronde op de luchthaven Guarulhos, bij Sao Paolo, met ruim 32 miljoen passagiers de grootste luchthaven van Brazilië. Die concessie is toen aan de neus van het Nederlandse bedrijf voorbijgegaan.

Hoe hoog het bod wordt dat op het vliegveld van Rio zal worden uitgebracht kon Nijhuis niet zeggen. Het gaat om een concessie-overenkomst van 30 jaar met de Braziliaanse overheid.

Investeringen

''Veel belangrijker is wat voor investeringen je moet gaan doen.'' De kwaliteit van de luchthaven van de op een na grootste stad van Brazilië laat volgens de Schiphol-topman nu nog zeker te wensen over.

Als de nieuwe eigenaren daarin investeren, kan ook KLM daarvan sterk profiteren, denkt Nijhuis. ''Brazilië is booming''.

Schiphol is al exploitant van Terminal 4 van JFK Airport in New York en heeft ook belangen in Charles de Gaulle en de luchthaven van Brisbane.

''De link tussen KLM en JFK is de afgelopen tijd sterker en sterker geworden. Dat komt ook zeker omdat wij daar operator zijn'', denkt Nijhuis.

"Wij presenteren JFK als gateway naar Europa. Dat is ook wat wij willen in Brazilië''.