De economie van Letland is vorig jaar met een percentage van 5,6 het hardst gegroeid van alle 27 lidstaten van de Europese Unie.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Letse nationale statistiekbureau. De groei is versneld ten opzichte van het vorige jaar, toen de economie van de Baltische staat met 5,4 procent groeide. In het laatste kwartaal van 2012 nam de groei wel wat af, met 5,1 procent op jaarbasis.

Ondanks de huidige snelle groei van de Letse economie blijft het land een van de armste EU-lidstaten. Veertig procent van de bevolking leeft nabij de armoedegrens, waarmee het alleen Bulgarije en Roemenië achter zich laat. Gemiddeld in de EU ligt het percentage op 24,2.

Letland is nog niet zo lang verlost van noodhulp. In 2008 kampte het land met een flinke recessie, waardoor het land gered moest worden met een steunprogramma van 7,5 miljard euro van de Europese Unie en het Internationale Monetair Fonds. In juni 2011 kon het land weer terugkeren op de financiële markten.

De centraal-rechtse regering van Letland hoopt in 2014 de euro te kunnen invoeren. Daarmee zou het de achttiende lidstaat worden van de eurozone.

Zie ook: Economische crisis Zuid-Europa houdt aan