Het is voor mensen die in landen buiten de eurozone geld opnemen onduidelijk wat de bijkomende kosten daarvan zijn. 

Reizigers pinnen in een 'oerwoud van onduidelijke wisselkoersen en extra opnamekosten', stelt de Consumentenbond na onderzoek. Bovendien rekenen ook veel Nederlandse banken nog kosten per opname.

Buitenlandse gastbanken rekenen bovenop het gepinde bedrag vaak extra kosten zoals een 'service fee'. Die is vaak niet terug te vinden op de overschrijving, maar dit soort kosten moet worden gemeld bij de pinautomaat.

De eigen bank rekent opnamekosten, die per bank verschillen. Dit bedrag is volgens de Consumentenbond goed te vinden in de voorwaarden van de rekening.

Wisselkoers

Welk bedrag uiteindelijk van de rekening wordt afgeschreven is afhankelijk van de wisselkoers. Volgens de Consumentenbond is het voor reizigers niet helder hoe die tot stand komt. Ook zijn niet alle banken duidelijk over de koersopslag die ze berekenen.

Geld opnemen met een creditcard is vanwege de hogere koersopslag die banken berekenen vaak een stuk duurder dan met een betaalpas.

Het verschil tussen het opnemen van vijfhonderd euro kan met een creditcard dertig euro duurder zijn dan met een pinpas, zo bleek uit een steekproef in Singapore, Maleisië en Thailand.

Directeur van de Consumentenbond Bart Combée vergelijkt pinautomaten in landen buiten de eurozone met gokautomaten. "Je weet niet goed hoeveel je er uiteindelijk aan kwijt bent, maar wel dat hij je extra geld kost."