Op het Leidseplein in Amsterdam, waar caf??s afgeladen vol zitten met Ajax-supporters, is woensdag met grote ontlading gereageerd op het binnenhalen van de 34e landstitel. Er werd met vlaggen gezwaaid en er werden fakkels afgestoken.

Ongeveer het halve plein is volgelopen. Er is sprake van een gemoedelijke sfeer onder de vele honderden fans die zich verzameld hebben en feestvieren.

De politie is aanwezig, maar bevindt zich aan de zijkanten van het plein, op enige afstand van de feestvierders.

Het feestje zat eraan te komen. Na het verlies van PSV afgelopen zondag bij AZ was de race om de titel eigenlijk al gelopen. Door de 1-4-winst in Doetinchem tegen De Graafschap van woensdag pakte Ajax de titel met drie punten voorsprong. Het is het eerste kampioenschap voor de Amsterdamse club sinds 2014.

Later op woensdag zal de spelersbus van Ajax bij de Johan Cruijff ArenA worden opgewacht door enthousiaste fans voor een officieuze huldiging. Nadat ze in Doetinchem de schaal in ontvangst hebben genomen, keren ze na een douche huiswaarts.

(Beeld: ANP)

Op donderdag is de officiële huldiging op het Museumplein in de stad. De gemeente rekent dan op vele duizenden bezoekers. Deze viering van het landskampioenschap begint om 16.00 uur en is om 17.30 uur afgelopen.