In 2018 hebben 153 buitenlandse bedrijven zich in Amsterdam en omstreken gevestigd. 28 daarvan kwamen naar Amsterdam naar aanleiding van de Brexit.

Dat meldt de gemeente maandag in een persbericht. Amsterdam spreekt van een record. De nieuwe bedrijven leverden 4.170 extra banen op voor de komende drie jaar.

De economische groei in Amsterdam bedraagt 3.7 procent, naar schatting. De werkloosheid is zal afnemen tot onder de 4 procent in 2019, denkt de gemeente.

De afname van de werkloosheid komt omdat de bedrijven die zich vestigen niet alleen banen voor het eigen bedrijf verzorgen, maar ook plekken voor bijvoorbeeld beveiligers of schoonmakers en juristen.

Bedrijven veroorzaken wel hogere druk op woningmarkt

De komst van buitenlandse bedrijven veroorzaakt wel een verhoging van de druk op de Amsterdamse woningmarkt. Bedrijven nemen namelijk ook eigen werknemers mee. De gemeente wil zorgen dat deze mensen een duidelijk beeld van de woningmarkt in Amsterdam krijgen.

Volgens de gemeente zijn de stad en de regio aantrekkelijk vanwege een gunstig vestigingsklimaat, de aanwezigheid van luchthaven Schiphol en de centrale ligging in Europa.