Eigenaren van bed & breakfasts en vakantieverhuurders die zijn aangesloten bij Amsterdam Gastvrij gaan een klacht indienen bij de Europese Commissie. Ze vinden dat de gemeentelijke regels rond toeristische verhuur uit de hand zijn gelopen.

Amsterdam Gastvrij, dat zo'n 400 leden vertegenwoordigt, heeft een verzoek gedaan aan de Europese Commissie om een zogenoemde inbreukprocedure te starten tegen de Nederlandse staat.

De belangenvereniging voor particuliere toeristische verhuur vindt dat 31.000 Amsterdammers de dupe worden van de regels, terwijl ze "geheel legaal in hun eigen woning gasten willen ontvangen".

De vereniging stelt dat de regels in strijd zijn met Europese richtlijnen, waaronder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

'Eisen voor bed & breakfast onbegrijpelijk'

Sinds 1 januari mag een woning in de stad nog maar maximaal dertig dagen per jaar aan toeristen verhuurd worden, maar dat dient volgens Amsterdam Gastvrij geen enkel publiek belang. Ook vinden ze de eisen voor bed & breakfasts "onbegrijpelijk".

Zo moeten de eigenaren zelf aanwezig zijn bij het ontvangen van de gasten en er mag geen keuken met kookgelegenheid zijn.