Wethouder en locoburgemeester Udo Kock (D66) van Amsterdam legt met onmiddellijke ingang zijn functie neer naar aanleiding van de crisis bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). Kock is het niet eens met de gekozen oplossing om het in nood verkerende afvalbedrijf te redden, schrijft hij woensdag in een brief aan burgemeester Femke Halsema.

"Ik respecteer de keuze van het college voor een andere oplossing dan de door mij voorgestelde privatisering van AEB. Echter, ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners."

Afgelopen zomer werkte de wethouder met een team van externe experts en een groep ambtenaren aan de volledige privatisering van het afvalbedrijf. Het college schaart zich echter niet achter het plan om over te gaan op privatisering.

Volgens Kock zijn andere oplossingen risicovoller en bieden die minder kans op een succesvolle doorstart van het bedrijf. Hij legt daarom zijn functie als locoburgemeester en wethouder neer.

Grote financiële problemen bij afvalverwerker

Kock, verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën, Economische Zaken, Haven, Marineterrein, Schiphol en Zuidas, trad in juni 2014 aan met als voornaamste opdracht om de financiën op orde te brengen.

Sinds deze zomer liggen vier van de zes afvalverbrandingslijnen van het AEB stil vanwege veiligheidsproblemen. De afvalverwerker heeft daarnaast grote financiële problemen.

Ingewijden melden woensdag aan Het Parool dat een samenvoeging van AEB met de afvalenergiecentrale HVC uit Alkmaar en Dordrecht de voorkeur heeft van de linkse fracties in de gemeenteraad. Er is echter nog geen deal met dit bedrijf. De eventuele consequenties van dit scenario zijn evenmin bekend.

D66 blijft coalitie steunen

Burgemeester Femke Halsema liet woensdag in een brief aan de gemeenteraad weten dat het college van burgemeester en wethouders werd verrast door het vertrek van Kock.

Zijn inhoudelijke motivatie kwam echter niet als een verrassing, schrijft de burgemeester. De portefeuilles van Kock worden voorlopig door andere wethouders waargenomen.

D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig zegt woensdag tegen AT5 dat hij de Amsterdamse coalitie van D66, GroenLinks, PvdA en SP vooralsnog blijft steunen. "Mijn intentie is om eruit te komen", aldus Van Dantzig.

Hij spreekt van een "valide verschil van mening" tussen Kock en de rest van het college. "Het is iets waar je verschillend over kunt denken", aldus de D66-fractievoorzitter.