Amsterdammers die nieuwsgierig zijn naar het leven als tramconducteur, kunnen zich vanaf woensdag aanmelden als conducteur voor ????n dag. Geselecteerde kandidaten gaan een dag als tramconducteur aan de slag.

"We krijgen regelmatig verzoeken van reizigers of ze niet een keer een dag op de stoel van de conducteur mogen zitten", zegt Leonie Boekel, unitmanager van tramlijn 1 en 17.

Bovendien hoopt het GVB met deze actie mensen enthousiast te maken voor het vak, aangezien er momenteel een tekort is aan tramconducteurs.

Geïnteresseerden hebben nog tot 22 januari de mogelijkheid om zich aan te melden. Wie mee wil doen, moet eerst een vragenlijst invullen. "Om te benadrukken dat het een serieuze zoektocht is", legt Boekel uit. Uiteindelijk worden er honderd 'conducteurs' gekozen die een dagje mee mogen rijden.

Vanaf 29 januari vinden de eerste ritten met de deelnemers plaats. Ervaring is niet nodig, wel krijgen Amsterdammers die zich grondig willen voorbereiden het advies om thuis te oefenen op de kennis van straatnamen.