Het gerechtshof in Den Bosch heeft maandag de 38-jarige J. van der Z. in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 24 jaar voor de mishandeling van en moord op een man in Zeeland.

Het hof acht bewezen dat hij schuldig is aan het mishandelen, martelen en doden van de 86-jarige John Smidt uit Axel.

In januari eiste de advocaat-generaal nog 25 jaar cel, gelijk aan de veroordeling in 2015. "Het gaat hier om een huiveringwekkende daad", stelt het hof.

Volgens het hof zou een straf van 25 jaar "passend en geboden" zijn, maar "nu de redelijke termijn waarbinnen een zaak moet worden behandeld is overschreden, verlaagt het hof de gevangenisstraf met een jaar tot 24 jaar".

De handlanger van de verdachte kreeg van de rechtbank eerder vijftien jaar cel opgelegd en ging niet in hoger beroep.

86-jarige Smidt werd in 2012 in een sloot gevonden

In oktober 2012 werd Smidt vlak bij het Zeeuwse Westdorpe dood in een sloot gevonden. De man bleek ernstig te zijn mishandeld.

Zo was hij tegen het hoofd geslagen en was een deel van zijn oor afgesneden. Daarnaast was hij zeventien keer in zijn hart en longen gestoken.

Daarna hebben de mannen ingebroken in het huis van Smidt, op zoek naar zijn pincode. Het lukte uiteindelijk niet om met de pas geld op te nemen.

Het hof oordeelt dat Van der Z. voldoende gelegenheid heeft gehad om na te denken over de daad. Er is daarom sprake van voorbedachte raad en daarmee moord.