De politie heeft dinsdag in een langer lopend onderzoek naar groepsverkrachtingen acht mannen van 18 tot 26 jaar oud opgepakt. Drie tienermeisjes hebben melding gedaan van verkrachtingen door meerdere verdachten op verschillende momenten.

"De meisjes werden vermoedelijk gedrogeerd en vervolgens in weerloze toestand misbruikt door meerdere jongens uit de groep. Soms werd er geweld gebruikt", aldus de politie.

De verkrachtingen vonden plaats bij een garagebedrijf in Den Bosch. Hier heeft in april al forensisch onderzoek plaatsgevonden en zijn waardevolle spullen in beslag genomen, met het oog op de mogelijke schadevergoedingen die opgelegd kunnen worden in een rechtszaak.

Het gaat om negen auto's en "enkele duizenden euro's", zo meldt de politie. De garage blijft op last van de gemeente voor een jaar gesloten.

De verdachten komen uit Den Bosch en Rosmalen. Hun woningen worden dinsdag doorzocht. In een gezamenlijke verklaring van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) wordt gemeld dat de vader van een van de verdachten is opgepakt omdat hij spullen vernielde van de politie tijdens de doorzoeking van het bedrijf.

Ook zouden enkele journalisten die bij de doorzoeking aanwezig waren te maken hebben gekregen met agressie. De politie roept hen op om contact op te nemen.

Politie hoopt dat meer slachtoffers zich melden

In het onderzoek heeft de politie ook naaktfoto's en "ander beeldmateriaal" aangetroffen. De slachtoffers kwamen via sociale media in contact met de mannen.

Het rechercheteam denkt dat er meer meisjes slachtoffer zijn geworden, maar dat daarover is gezwegen uit angst voor de groep. "Nu de jongens uit de groep vastzitten, is die drempel mogelijk lager", aldus de politie.

Een slachtoffer van een zedenmisdrijf dat zich bij de politie meldt, krijgt de keuze tussen een aangifte of een melding. Bij een aangifte is de politie verplicht een onderzoek in te stellen. Bij een melding kan een officier van justitie besluiten om een onderzoek in te stellen.