De Inspectie van het Onderwijs wil dat de eindtoets op basisscholen dit jaar doorgaat. Zonder eindtoets verliest de inspectie het zicht op hoe het onderwijs ervoor staat, zegt inspecteur-generaal Alida Oppers vrijdag tegen het AD. Vorig jaar werd de eindtoets geschrapt vanwege de coronacrisis.

Oppers verwacht dat de scores dit jaar wel lager zullen zijn dan gebruikelijk. "Het onderwijs is dan al een jaar niet optimaal geweest", aldus Oppers in de krant.

Dat is echter geen reden om de toets niet te laten doorgaan, vindt ze. Want als die doorgaat, dan krijgen scholen volgens haar in ieder geval een beeld van hoe de leerlingen en het onderwijs ervoor staan. "Door de resultaten weten we straks waar de lacunes zitten: waar schort het aan en wat kun je er - misschien nog voor de zomervakantie - aan doen?"

Achterstanden als gevolg van de coronacrisis aanpakken of er geld voor vrijmaken, lukt beter met de resultaten van de eindtoets in de hand, zegt de inspecteur-generaal. Als die informatie ontbreekt, dan kun je van alles aanbieden om onderwijsachterstanden weg te werken, maar dat is volgens Oppers dan ongericht.

Gemiddeld lager advies na schrappen eindtoets

De inspecteur-generaal maakt zich zorgen over de "lichtzinnigheid" waarmee wordt gesproken over het schrappen van de eindtoets. Leerlingen uit groep 8 kregen in het vorige schooljaar gemiddeld een lager advies voor de middelbare school dan in voorgaande jaren, omdat de eindtoets niet doorging. Dat schreef minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) in december aan de Tweede Kamer.

Vooral kinderen uit armere gezinnen of kinderen met een migratieachtergrond werden hierdoor geraakt. "In normale jaren krijgen ongeveer zeventienduizend leerlingen een hoger advies. Dat is niet niets. Zonder de eindtoets ontnemen we een groep leerlingen de kans om hoger in te stromen in het voortgezet onderwijs", aldus Oppers.