Cabaretier Hans Sibbel, die optreedt onder de artiestennaam Lebbis, gaat vier maanden rondtouren met zijn nieuwe programma Het Amsterdam Verhaal.

Tussen 6 maart en 22 juni zal Lebbis in totaal op tien verschillende podia in Amsterdam te zien zijn. Buiten de regio zal hij alleen in het Rotterdamse theater Walhalla optreden.

Lebbis hoopt middels deze ‘lokale’ tournee zoveel mogelijk Amsterdammers deelgenoot te maken van zijn ode aan zijn geboorte- en woonplaats. De cabaretier speelt het programma onder meer in het Betty Asfalt Complex, de Meervaart, het Zonnehuis en De Kleine Komedie.

In zijn voorstelling vraagt Lebbis zich af: "Zijn Amsterdammers uniek? Zijn Amsterdammers te herkennen? Is er iets wat een Amsterdammer een Amsterdammer maakt? Is het waar dat je iemand wel uit Amsterdam kan halen maar nooit Amsterdam uit iemand?"

De cabaretier duikt tijdens de voorstelling in de geschiedenis van haar bewoners en stelt zichzelf de vraag: wat is een Amsterdammer en hoe zijn we zo geworden?

Lebbis trad vanaf eind jaren tachtig op met Dolf Jansen. Sinds 2000 hebben beide mannen zich meer gericht op het maken van solovoorstellingen; in 2006 stonden zij voorlopig voor het laatst samen op het podium. Voor Branding (2011) kreeg Lebbis de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende theaterprogramma van het jaar.