Het Openbaar Ministerie (OM) eist vrijdag een celstraf van achttien jaar tegen de vijftigjarige Verdat A., die wordt verdacht van het doodsteken van een 44-jarige man bij de uitvaart bij een Turks islamitisch centrum aan de Paardenbergstraat in Den Haag.

Het ceremoniële afscheid van de schoonvader van Verdat A. eindigde in een familiedrama. A. heeft na het overlijden van zijn schoonvader het aan de stok gekregen met een ander familielid. De gemoederen liepen tijdens de uitvaart zo hoog op dat het tot een steekpartij kwam. Hierbij werd een derde familielid, zijn zwager, dodelijk getroffen.

Volgens A. werd hij in de woning van zijn overleden schoonvader publiekelijk voor schut gezet en de ochtend erna in het bijzijn van een ander nog een keer telefonisch uitgescholden. Toen hij kort daarna bij het gebouw van de stichting arriveerde en het familielid zag zitten met wie hij woorden had gehad, escaleerde de zaak. A. trok een mes en stak hem in zijn hals. Een ander familielid dat tussenbeide sprong, werd daarbij in zijn borst geraakt.

De steek in de borst bleek een fatale verwonding te zijn. Het slachtoffer overleed ter plekke. De man die in zijn hals gestoken werd, overleefde het wel. Volgens advocaat Kaya scheelde het maar weinig of het was voor dit slachtoffer ook fataal afgelopen.

Ongeloof

A. sloeg direct op de vlucht naar Turkije. Dat één van de slachtoffers aan zijn verwondingen stierf, wist A. pas toen hij daar aankwam. Toen hij het nieuws hoorde, meldde hij zichzelf bij de politie. "Hij geloofde het pas toen hij de beelden zag", zei zijn advocaat destijds.

In december werd A. aangehouden op Rotterdam The Hague Airport. Hij werd verdacht van doodslag en poging tot moord. In afwachting van zijn proces zat hij vast in een Rotterdamse gevangenis.