De Franse autofabrikant Renault wil de verstoorde band met alliantiepartner Nissan de komende tijd weer versterken. "Zonder succes voor de alliantie is er geen succes voor Renault."

"De prioriteit is nu om de alliantie succesvol, efficiënt en sterk te maken", aldus voorzitter Jean-Dominique Senard in gesprek met aandeelhouders.

De afgelopen tijd heeft de alliantie van de twee autofabrikanten flinke scheuren opgelopen door de mislukte fusiepoging van Renault en Fiat Chrysler, en daarvoor het schandaal rond Carlos Ghosn, die tot voor kort bestuursvoorzitter en CEO bij beide bedrijven was.

Renault en Nissan maken samen met Mitsubishi deel uit van de Renault–Nissan–Mitsubishi-alliantie. De bedrijven hebben over en weer een belangen in elkaar: Renault heeft een belang van 43,4 procent in Nissan, Nissan heeft op zijn beurt een belang van 15 procent Renault. Nissan heeft daarnaast een belang van 34 procent in Mitsubishi

Renault en Nissan hebben daarnaast allebei een belang van 50 procent in Renault-Nissan BV, een Nederlandse holding die wordt gebruikt om gemeenschappelijke strategie en synergieën te ontwikkelen.