De Volksbank gaat in 2020 geen negatieve rente invoeren voor spaarders met een saldo tot 100.000 euro. Klanten met een spaarsaldo tot 25.000 euro krijgen komend jaar "en het liefst nog langer" 0,01 procent spaarrente, meldt het moederbedrijf van ASN Bank, RegioBank en SNS dinsdag.

De bank, die in handen van de staat is, deed onderzoek onder drieduizend consumenten om tot het nieuwe rentebeleid te komen.

Ieder jaar gaat de bank de situatie opnieuw beoordelen. "Op dit moment zijn aanpassingen van de spaarrente niet aan de orde", aldus de Volksbank. "Maar gezien alle marktomstandigheden en emoties rondom spaarrente vinden wij het belangrijk dat we duidelijkheid creëren over de nabije toekomst."

Banken rekenen een lage spaarrente doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente voor overtollig geld heeft verlaagd naar een historisch laag niveau. Banken moeten zelfs betalen wanneer ze geld stallen bij de ECB.

Vorige maand beloofde ABN AMRO geen negatieve spaarrente te zullen rekenen voor tegoeden tot 100.000 euro. Voor ABN AMRO betekent dit dat 95 procent van het klantenbestand van negatieve rentes gevrijwaard blijft.