Toro Rosso en Williams hebben maandag als tweede en derde team in de Formule 1 de nieuwe auto voor komend seizoen onthuld. Bij Williams zijn er veel uiterlijke veranderingen, terwijl de auto van Toro Rosso nauwelijks gewijzigd is.

De STR14 van Toro Rosso is net als de auto van vorig jaar blauw met rode en zilveren accenten. Door reglementswijzigingen zijn de voor- en achtervleugels eenvoudiger dan vorig jaar en ook de bargeboards aan de zijkant van de auto zijn kleiner en simpeler.

In de sidepods zijn opvallend hoge luchtinlaten ingebouwd. Ferrari introduceerde deze variant in 2017 voor het eerst. Ook nieuw zijn kleine luchtgeleiders aan de zijkant van de neus, die qua uiterlijk veel van de neus van de McLaren van vorig jaar wegheeft.

Bij het zusterteam van Red Bull Racing keert dit jaar de Rus Daniil Kvyat (24) terug in de Formule 1. De 22-jarige Thai Alexander Albon debuteert voor het Italiaanse team in de koningsklasse van de autosport.

Williams onthult Rokit als naamgever

Williams rijdt komend seizoen in een wit met blauw en zwarte auto. Die nieuwe kleurencombinatie is te danken aan de nieuwe naamgever Rokit, die eveneens maandag onthuld werd.

Het Britse team maakte alleen de kleurstelling van de auto bekend. Pas later zal duidelijk worden wat er allemaal vernieuwd is aan de auto van het team dat vorig jaar als tiende eindigde in de WK-stand voor constructeurs.

Met de teruggekeerde routinier Robert Kubica (34) en debutant George Russell (20) heeft Williams een volledig nieuw rijdersduo. De Pool en de Brit volgen de Canadees Lance Stroll (naar Racing Point) en de Rus Sergey Sirotkin (vertrokken uit Formule 1) op.

Toro Rosso vorig seizoen al met Honda-motor

Toro Rosso reed vorig jaar al met een motor van Honda. Deze winter maakte ook Red Bull de overstap naar de Japanse leverancier.

Afgelopen seizoen eindigde Toro Rosso als negende in de WK-stand voor constructeurs. De naar Red Bull gepromoveerde Pierre Gasly haalde 29 WK-punten binnen, Brendon Hartley kwam niet verder dan 4 punten. De Nieuw-Zeelander moest vanwege die matige prestaties vertrekken en is dit jaar simulatorcoureur bij Ferrari.

Vorige week toonde Haas als eerste al zijn nieuwe auto. Het Amerikaanse team maakte alleen de kleurstelling (zwart met goud) bekend en onthult pas later verdere details over de auto.

Red Bull toont auto woensdag

Het Red Bull van Max Verstappen toont de nieuwe auto woensdag, net als Mercedes. Op vrijdag is het de beurt aan Ferrari.

Volgende week maandag staat de eerste testdag voor het nieuwe seizoen op het programma in Barcelona. De eerste Grand Prix wordt op 17 maart in Australië verreden.