Michael van van Gerwen heeft donderdag in Nottingham dankzij een zege op Gerwyn Price de koppositie in de Premier League heroverd. Eerder op de avond ging hekkensluiter Raymond van Barneveld onderuit tegen Rob Cross.

Van Gerwen won met 7-2 en dat was precies genoeg om de eerste plaats over te nemen van de Engelsman James Wade, die met 7-3 verloor van de Oostenrijker Mensur Suljovic.

Van Gerwen heeft net iets betere cijfers dan Cross, die met 7-3 te sterk was voor Van Barneveld.

Zowel Van Gerwen als Cross heeft negen punten en een legsaldo van +12. Op basis van het aantal gewonnen legs (37 om 36) mag de Nederlander zich weer koploper noemen.

Michael Smith was in een Engels onderonsje met 7-2 te sterk voor Nathan Aspinall, die als zogeheten contender mocht deelnemen in Nottingham. Bij afwezigheid van Gary Anderson, die zich afmeldde met een blessure, is er elke week een andere contender en die speelt alleen voor het geld.

De partij tussen de Schot Peter Wright en de Engelsman Daryl Gurney eindigde in 6-6.

Stand Premier League

  • 1. Van Gerwen - 9 punten (+12)
  • 2. Cross - 9 punten (+12)
  • 3. Wade - 7 punten (+7)
  • 4. Wright - 7 punten (+3)
  • 5. Price - 7 punten (+2)
  • 6. Suljovic - 6 punten (-1)
  • 7. Smith - 5 punten (0)
  • 8. Gurney - 5 punten (-10)
  • 9. Van Barneveld - 2 punten (-14)

Vreugde bij Michael van Gerwen, die te sterk was voor Gerwyn Price. (Foto: Lawrence Lustig/PDC)

Van Gerwen gooit twee 180'ers

Van Gerwen had de afgelopen twee weken niet gewonnen in de Premier League, maar tegen Price kwam hij niet echt in de problemen.

De Welshman won weliswaar de eerste leg, maar als snel was het 3-1 voor Van Gerwen, die geen heel hoog gemiddelde (96,07 per drie pijlen) hoefde te halen voor de winst. De 29-jarige Brabander gooide ook maar twee 180'ers, tegen vier van Price.

Volgende week staat Van Gerwen in Berlijn tegenover Gurney en daarna wacht in Ahoy in Rotterdam een treffen met Wright.

Raymond van Barneveld feliciteert Rob Cross met de zege. (Foto: Lawrence Lustig/PDC)

Van Barneveld blijft op twee punten staan

Cross was donderdag de derde speler op rij die Van Barneveld een nederlaag bezorgde. De PDC-wereldkampioen van 2007, bezig aan zijn laatste jaar, redde het de afgelopen weken ook niet tegen Wright en Smith en in de openingsronde was Wade te sterk.

Alleen van Suljovic (6-6) en Price (6-6) verloor Van Barneveld dit seizoen niet, waardoor hij na zes speelronden slechts twee punten heeft en moet vrezen voor een vroege aftocht. In Berlijn treft hij volgende week de Duitse contender Max Hopp en daarna wacht een duel met Gurney in Ahoy.

De 51-jarige Van Barneveld, die deze week het nieuws haalde omdat hij na 25 jaar gaat scheiden van zijn vrouw Silvia, kwam tegen Cross snel met 2-0 achter. Hij knokte zich terug tot 2-2, maar daarna nam de Engelsman door een hoger gemiddelde snel afstand.

Cross, de wereldkampioen van 2018, gooide gemiddeld 101,21 per drie pijlen en Van Barneveld bleef steken op 91,22.