Er wordt hard gewerkt aan een aantal nieuwe gebouwen aan de Van Sijpesteijnkade en daarvoor zullen ook de overgebleven oude panden op het rijtje gesloopt moeten worden. Enkele beeldbepalende elementen van de gebouwen komen terug in de nieuwe panden.

Aan de Van Sijpesteijnkade komen verschillende nieuwe panden. Zo bereikte woontoren Syp vorig jaar al het hoogste punt. Het gebouw, dat bestaat uit 29 verdiepingen, is 90 meter hoog en krijgt 266 huurwoningen. Het noordelijke gedeelte van het Forum, het verhoogde plein dat begint bij de Moreelsebrug, eindigt straks ook bij de Van Sijpesteijnkade.

Voor de bouw van de nieuwe voorzieningen moest een oud rijtje woningen gesloopt worden. Er is echter één pand dat zal blijven staan: het rijksmonument op huisnummer 25 wordt onderdeel van de woontoren.

De andere panden die er nu nog staan worden op zijn vroegst begin maart gesloopt. De exacte datum is nog niet bekend. Dat hangt af van het verwijderen van asbest en de realisatie van een nieuwe bouwkeet. De bouwvakkers zitten nu namelijk in een van de huidige panden aan de Van Sijpesteijnkade.

Gemeente keek voor sloop naar welke elementen kunnen terugkomen

Voordat de panden gesloopt gaan worden is er wel gekeken welke elementen er mogelijk kunnen terugkomen in de nieuwbouw. Wethouder Victor Everhardt laat aan de gemeenteraad weten dat in ieder geval een aantal "beeldbepalende" elementen terugkomen, zoals de twee dier-elementen in de gevel van de begane grond en het ijzeren ornament op de topgevel.

Ook de glas-in-loodraampjes zullen binnen in de nieuwe panden weer een functie krijgen. De architect zal hiervoor met een voorstel komen.