Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 350 euro boete ge??ist tegen een voormalig wethouder van de gemeente Steenbergen. Volgens de aanklager heeft ex-wethouder Vincent van den Bosch in de regionale media leugens verspreid over de vlogger die hem met filmpjes over de politiek treiterde en uitdaagde.

Het conflict tussen vlogger Vladimir Hornicek en toenmalig D66-wethouder Vincent van den Bosch werd in november 2015 een grote internethit. De wethouder noemde de vlogger op camera een 'dorpsgek' en hij gaf hem een duw.

Het filmpje luidde zijn vertrek als wethouder in.

Voor de vermeende mishandeling in het filmpje is volgens de aanklager geen bewijs. Voor belediging wel maar omdat die werd uitgelokt en omdat het filmpje al ernstige gevolgen heeft gehad voor de ex-wethouder, vroeg de officier van justitie daar geen straf meer voor.

Vlogger en kunstenaar stonden ook terecht

Ook de vlogger en een kunstenaar stonden maandag terecht voor hun filmpjes waarin ze de politiek in Steenbergen op de hak nemen. Zij kunnen volgens de officier van justitie echter niet veroordeeld worden voor stalking en belediging van de ex-wethouder.

De aanklager vroeg om vrijspraak omdat politici meer moeten kunnen verdragen. "De filmpjes zijn vervelend maar er is geen grens overschreden", zei hij. Voor het verwijt dat de wethouder ook privé is gestalkt is geen bewijs, aldus de officier van justitie.

De rechtbank in Breda doet over twee weken uitspraak in de drie strafzaken.