Nieuws/Buitenland
1495340742
Buitenland

Tal van orthodoxe joden op pelgrimsreis geweigerd bij grens Oekra??ne

KIEV - In Wit-Rusland zijn aan de grens met Oekra??ne ruim duizend ultraorthodoxe joden gestrand die op pelgrimsreis zijn. Ze willen een bezoek brengen aan het Oekra??ense stadje Oeman, maar mogen het land niet in vanwege de coronamaatregelen.

Oeman wordt met het Joodse nieuwjaar (Rosj Hasjana), dat dit jaar op 18 tot en met 20 september valt, doorgaans door tienduizenden pelgrims bezocht. Daar stierf in 1810 de chassidische geestelijke Nachman van Breslov - voor orthodoxe kringen nog altijd een belangrijke rabbijn in Isra??l. De beweging wordt gekenmerkt door de dansende, vrolijke volgelingen van de rabbijn, die leerde dat men onder elke omstandigheid dankbaar moet zijn. Toch zullen de frustraties aan de grens hoog oplopen nu honderden joden vast zitten.

Isra??l en Oekra??ne hadden chassidische joden dit jaar opgeroepen niet naar Oeman te reizen vanwege het rondwarende coronavirus. Desondanks zijn er toch gelovigen, uit onder andere Frankrijk, de Verenigde Staten en Isra??l, naar Oeman vertrokken. Maar Oekra??ne laat tot eind september geen reizigers toe in het land. De pelgrims, onder wie ruim 240 kinderen, hoopten de grenscontroles te omzeilen door via Wit-Rusland te reizen.

???Dit jaar geen Oeman???

De baas van de Oekra??ense grensbewaking benadrukte in een videoboodschap dat de pelgrims het land niet in mogen. ???Ik respecteer jullie tradities en gewoontes, maar dit jaar zullen jullie Oeman niet kunnen bereiken.???

Ondertussen beschuldigt Oekra??ne het regime in Minsk ervan de boel op te stoken door de pelgrims valse hoop te geven dat ze de grens over mogen. ???We roepen de Wit-Russische autoriteiten op te stoppen met het cre??ren van extra spanningen aan de grens???, aldus een verklaring uit Kiev.

De relatie tussen Oekra??ne en Wit-Rusland is verslechterd sinds de Wit-Russische president Loekasjenko Kiev ervan beschuldigt de demonstraties tegen hem te ondersteunen.