Nieuws/Binnenland
1585506533
Binnenland

Beruchte Haagse drugsbaas Piet S. opgepakt

Beelden van de invallen van afgelopen nacht.

Beelden van de invallen van afgelopen nacht.

DEN HAAG - Politie en openbaar ministerie in Den Haag zijn vandaag bezig met het afronden van een groot internationaal onderzoek tegen een van de grootste drugshandelaren van Nederland: Piet S., alias De Dikke. De actie gaat gepaard met veel invallen in binnen- en buitenland. De Haagse politie bevestigde zojuist meerdere arrestaties te hebben verricht.

Beelden van de invallen van afgelopen nacht.

Beelden van de invallen van afgelopen nacht.

Piet S., die zelf ook is opgepakt, geldt al jaren als een van de kopstukken uit de onderwereld. Hij werd in verband gebracht met grote drugshandel en onderwereldmoorden. Hoewel de politie het niet officieel bevestigt, lijkt S. nu te zijn ontmaskerd dankzij onderschepte berichten via Encrochat-telefoons.

Zeventien personen

Op dit moment zijn zeventien personen, in de leeftijd tussen 25 en 68 jaar, aangehouden. Naast de aanhoudingen werden er invallen gedaan op tientallen locaties in Nederland, Spanje, Belgi??, Hongarije en Slowakije. Daarbij zijn verdovende middelen, vuurwapens en contant geld aangetroffen. Ook werd er beslag gelegd op tientallen auto???s.

Lees verder onder de foto

Een inval aan de Moerputtenweg in Den Bosch.

Een inval aan de Moerputtenweg in Den Bosch.

De recherche kreeg deze criminele organisatie in beeld na een langdurig en uitgebreid opsporingsonderzoek. Tijdens de actie vandaag werden bijna duizend politiemensen in verschillende landen ingezet. Naast de zeventien aanhoudingen werden er gelijktijdig tientallen invallen gedaan op diverse locaties in Nederland, Spanje, Belgi??, Hongarije en Slowakije.

Verdovende middelen en witwassen

De meeste aangehouden personen worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen en witwassen. Voor een aantal geldt ook dat zij verdacht worden van verboden wapenbezit. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en worden nieuwe aanhoudingen en inbeslagnames niet uitgesloten.

Het vermoeden bestaat dat de in beslag genomen goederen met winsten uit de handel in verdovende middelen zijn verkregen. Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat daarbij om geld afkomstig van criminele activiteiten, zoals de handel in verdovende middelen.

Internationale samenwerking

Dit internationale onderzoek is mogelijk geworden door een Spaans- Nederlandse samenwerking binnen een zogeheten Joint Investigation Team (JIT). Hierbij is via het Europese netwerk van aanklagers van Eurojust samengewerkt. Nederland heeft de Spaanse en Belgische autoriteiten inmiddels verzocht om overlevering van de aangehouden verdachten.

Het rechercheteam heeft in dit onderzoek ook gebruik gemaakt van informatie die werd verkregen van het bedrijf Encrochat. Deze chatdienst werd onlangs door de Nederlandse politie gekraakt. Dat bedrijf bood jarenlang cryptocommunicatiediensten aan, voornamelijk aan criminelen.