Nieuws/Binnenland
1713814453
Binnenland

Zoon (27) krijgt tbs met dwangverpleging voor gruwelmoord op ouders

Leon M. met advocaat Petra Hoezen.

Leon M. met advocaat Petra Hoezen.

ZUTPHEN - Voor het doden van zijn beide ouders in het Gelderse Hengelo heeft de 27-jarige Leon M. woensdag tbs met dwangverpleging gekregen. De man had last van waanbeelden toen hij zijn vader en moeder met een hamer het hoofd insloeg.

Leon M. met advocaat Petra Hoezen.

Leon M. met advocaat Petra Hoezen.

De man maakte in de nacht van 20 op 21 oktober 2019 een einde aan het leven van zijn beide ouders. Daarna bewerkte hij de lichamen met een zaag. Tegen zes uur in de ochtend liep hij bebloed het ziekenhuis van Doetinchem binnen waar hij een verpleger mishandelde. Agenten troffen daarop bij de man thuis de lichamen aan van de twee slachtoffers.

Omdat de man in een psychotische waan handelde, vindt de rechtbank in Zutphen dat er sprake is van doodslag en niet van moord. De zoon had een hallucinatie dat zijn ouders gemarteld werden en dat hij ze verder lijden wilde besparen, zo zei hij zelf. Volgens deskundigen was hij tijdens het plegen van het feit volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank nam dat advies over.

De verdachte had al jaren psychische problemen en dacht dat geen therapie hem meer op de been kon houden. Het Openbaar Ministerie had ook tegen de man tbs met dwangverpleging ge??ist.