Nieuws/Binnenland
175585509
Binnenland

Ook politiek bezorgd over volle parken: ???Blijf alsjeblieft thuis als het kan???

Drukte in het Vondelpark in Amsterdam.

Drukte in het Vondelpark in Amsterdam.

Den Haag - De beelden van volle parken en drommen bij de bouwmarkten wekken bezorgdheid bij de politiek. Van links tot rechts roepen politici op afstand te houden tot andere mensen.

Drukte in het Vondelpark in Amsterdam.

Drukte in het Vondelpark in Amsterdam.

???De intensive care-capaciteit loopt nu heel snel tegen zijn maximale grenzen aan, veel mensen gaan toch gewoon naar terrassen, stranden, parken en winkels zonder voldoende afstand te houden???, signaleert PVV-leider Geert Wilders ???Er moet nu snel een korte lockdown komen en mensen, als het kan, blijf alsjeblieft thuis.???

Kamervoorzitter Khadija Arib roept normaal gesproken Kamerleden tot de orde, maar plaatst nu een oproep aan alle landgenoten. ???Want het moet me van het hart dat ik er erg van schrik hoe (veel) mensen deze crisis lijken te onderschatten???, zo schrijft ze op twitter. ???Houd aub rekening met elkaar. Leef de hygi??nemaatregelen strikt na. Doe het niet half, maar rigoureus. Alleen zo kunnen we voor onze ouderen, onze kwetsbaren, zieken en voor onszelf zorgen. En alleen zo kunnen we dit virus samen verslaan.???

CU-leider Gert-Jan Segers uitte eveneens zijn zorgen. ???Brabantse ic-artsen vertelden ons deze week dat ze jankend hadden zitten kijken naar foto???s op sociale media van totaal onverantwoordelijke Randstedelingen. In Brabant sterven mensen aan corona en boven de rivieren doen nog veel te veel mensen alsof ze van niets weten.???

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 deelde beelden van een Italiaans ziekenhuis, waar zelfs in de wachtruimte coronapati??nten aan de beademing lagen, met daarbij de oproep: ???Hou 1,5 meter afstand mensen. Doe het voor elkaar!???

CDA-Kamerlid Joba van den Berg doet die oproep ook. ???Het is stralend weer en je ziet het virus niet, maar mensen, houd die afstand, is het niet voor jezelf, dan zeker voor de mensen met een zwakke gezondheid.??? Zij ziet tegelijkertijd dat mensen elkaar meer aanspreken op afstand houden en dat het bewustzijn is gestegen. ???Ik hoop dat het voldoende is. Je wilt voorkomend dat gezinnen in flatjes niet meer naar buiten kunnen. We willen allemaal dat wandelingetje kunnen blijven maken en dat kinderen nog eens van de glijbaan kunnen.???

Zaterdag had VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff ook al een oproep gedaan ???aan al die mensen bij elkaar op de markt, in het park en op ???schijt aan corona???-huisfeestjes???: ???Doe. Effe. Normaal! Ook de helden in de zorg vragen van ons maar ????n ding: blijf thuis als het kan en als je de hort op moet: houd afstand!???

NL Alert

Zondagmiddag heeft de overheid een NL Alert verstuurd waarin dringend wordt verzocht 1,5 meter afstand van elkaar te houden in de strijd tegen het virus.