Nieuws/Binnenland
183262975
Binnenland

Daar waar nodig maatregelen

Haagse kopzorgen om oplopende coronabesmettingen

Den Haag - Er komen beperkende maatregelen in regio???s waar het coronavirus hard om zich heen grijpt. Vrijdag maken premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge de nadere maatregelen bekend in een persconferentie. Mogelijk schuift daarbij ook RIVM-baas Jaap van Dissel aan. Intussen zet Belgi?? de Hollandse provincies op ???rood???.

De coronabesmettingen lopen in bepaalde regio???s te snel op. ???Het gaat niet de goede kant op, dat vind ik zorgelijk???, zegt De Jonge. ???We zijn met de regio???s waar we dat zien, in kaart aan het brengen welke maatregelen daarbij passen om te zorgen dat het virus weer de kop in wordt gedrukt.???

Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is er een probleem met een snelle verspreiding onder jongeren, migrantengroepen, in de horeca en met feestjes in huiselijke kring. ???Dat maakt het ook niet eenvoudig om ????n maatregel te nemen die het aantal besmettingen naar beneden zal brengen???, schetst De Jonge.

???Voor de B??hne???

Waar lokale bestuurders wel kunnen ingrijpen, is de horeca. Oneerlijk, vindt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland: ???De horeca is maar verantwoordelijk voor 5,5 procent van de besmettingen, maar omdat wij een vergunde sector zijn, zijn wij als eerste aan de beurt met een avondklok???, zegt directeur Dirk Beljaarts. ???Terwijl de sector het al zo zwaar heeft. Dit is echt een disproportionele maatregel, die een wetenschappelijke onderbouwing ontbeert. Het is louter voor de B??hne.???

De maatregelen worden zoveel mogelijk lokaal genomen, en behalve in de grote steden mogelijk ook elders. Zo is er in Leiden en Delft een probleem met besmettingen in studentenhuizen. De introductieweken voor eerstejaarsstudenten lijken eveneens een verspreidingsbodem voor het virus te zijn geweest. Ook met de burgemeesters van Utrecht is het en Haarlem kabinet in gesprek over nadere maatregelen.

Mogelijk gaat het om het terugschroeven van de sluitingstijden en gerichte campagnes. Het is voor het kabinet en de veiligheidsregio???s nog een puzzel hoe ze straks gaan uitleggen dat burgers in de ene gemeente verboden wordt wat ze elders wel is toegestaan. Donderdag voert het kabinet bestuurlijk overleg met de zes burgemeesters.

Jongvolwassenen besmet

Het aantal besmettingen stijgt vooral snel onder jongeren van 20 tot en met 29 jaar. Maatregelen zijn voor deze groep lastig vanwege hun omvangrijke sociale netwerk. Met migrantengroepen merken de gemeenten dat coronacampagnes hen niet bereiken.

Tussen kabinet en de grote steden speelde afgelopen weken irritatie over verantwoordelijkheid. Het kabinet wees naar de steden om de besmettingen in te dammen, de stadsbesturen voelden zich in de wind gezet. Ze willen liever dat het kabinet maatregelen afkondigt dan dat ze dat zelf moeten doen.

Belgi?? en Duitsland betitelen Noord- en Zuid-Holland als rode zones

De oplopende besmettingen in Nederlands drie grootste steden is onze ooster- en zuiderburen niet ontgaan. Zowel Duitsland als Belgi?? geeft Noord- en Zuid-Holland vanaf vrijdag code rood. Dat betekent dat inwoners die in de Nederlandse provincies zijn geweest en verplicht een coronatest en veertien dagen thuisquarantaine moeten ondergaan. Dat geldt dus ook voor reizigers uit Amsterdam, Rotterdam of Den Haag.

De twee landen passen het reisadvies aan omdat het coronavirus in de Randstad weer om zich heen grijpt.