Nieuws/Buitenland
713980979
Buitenland

Premier wil Belgen buitenlandse plezierreizen verbieden

Premier Alexander De Croo.

Premier Alexander De Croo.

BRUSSEL - Belgi?? verbiedt naar verwachting opnieuw niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland voor zijn inwoners. Premier Alexander De Croo wil dat vrijdag in het Overlegcomit?? van de zes regeringen in het land voorstellen om de import van nieuwe, besmettelijke varianten van het coronavirus te beperken. Hij is vooral beducht op terugkerende vakantiegangers tijdens de krokusvakantie die in Belgi?? op 15 februari begint.

Premier Alexander De Croo.

Premier Alexander De Croo.

In maart vorig jaar verbood Belgi?? al eens niet-essenti??le verplaatsingen voor zijn burgers, naar het buitenland maar ook in eigen land. Het nieuwe coronavirus hield toen erg huis bij de zuiderburen. Zelfs eigenaars van een vakantiehuisje in de Ardennen of aan zee mochten er niet heen. Nu doet Belgi?? het relatief goed ten opzichte van andere EU-landen maar de liberaal De Croo wil voorkomen dat zijn landgenoten de Britse, Zuid-Afrikaanse of andere besmettelijke coronavarianten uit het buitenland mee terugnemen.

Hij pleitte donderdag al op een EU-top voor een tijdelijk en gericht verbod op niet-essenti??le reizen in de hele EU maar daarvoor kreeg hij de handen niet op elkaar. Verzet tegen zijn voornemen om het verbod in Belgi?? in te voeren was er volgens ingewijden niet.

Geen gehoor

Belgen worden al maanden door de autoriteiten aangespoord om niet naar het buitenland te reizen maar daar trokken 160.000 inwoners zich tijdens de kerstvakantie niets van aan. Een van hen werd na terugkeer een superverspreider en zorgde behalve voor nieuwe besmettingen er ook voor dat 5000 mensen in quarantaine moesten.

Het Overlegcomit?? begint om 14.00 uur. Versoepeling van huidige maatregelen, waaronder een avondklok, zijn nog niet te verwachten.