Sport/Voetbal
1454986139
Voetbal

Heracles Almelo te sterk in Almelo

Slechte start voor ADO Den Haag vol debutanten

Teleurstelling maakt zich meester van ADO Den Haag.

Teleurstelling maakt zich meester van ADO Den Haag.

ALMELO - Het belooft een loodzwaar jaar te worden voor ADO Den Haag. De ploeg van de beginnende hoofdtrainer Aleksandar Rankovic onderging deze zomer een drastische metamorfose, maar is zowel kwalitatief als qua ervaring erg licht. Dat bleek wel bij het eerste Eredivisieduel van ADO dit seizoen. Op bezoek bij Heracles Almelo, dat zeker niet indrukwekkend speelde, kwam ADO er nauwelijks aan te pas: 2-0.

Teleurstelling maakt zich meester van ADO Den Haag.

Teleurstelling maakt zich meester van ADO Den Haag.

Maar liefst zeven debutanten had de zelf ook debuterende Rankovic opgesteld. Van het geroutineerde ADO Den Haag van vorig seizoen was vrijwel niets meer over in Almelo. Spits Michiel Kramer is een van de weinige oudjes die de verjongingskuur heeft doorstaan. Bekende gezichten als Tom Beugelsdijk, Lex Immers en Erik Falkenburg moesten deze zomer het veld ruimen, maar beter is het er nog niet op geworden. De jonkies hadden alle moeite om de bal in de ploeg te houden en ADO kon offensief niet veel brengen. Kramer voerde in Almelo een eenzame strijd in de punt van de aanval.

Met een degelijke organisatie hield ADO nog wel een tijd stand tegen Heracles, dat domineerde, maar lange tijd te weinig met het veldoverwicht deed. De meeste dreiging ging uit van Silvester van der Water, die met zijn dribbels heel wat doelgevaar stichtte, maar slordig in de eindpass en afwerking was.

Heracles viert de 2-0.

Heracles viert de 2-0.

Heracles is na het vertrek van topschutter Cyriel Dessers nog op zoek naar de juiste invulling van de spitspositie. Tegen ADO mocht Adrian Sz??ke op die plek beginnen en moest de beoogde nieuwe nummer negen Sinan Bakis aanvankelijk vanaf de bank toekijken. Later in de wedstrijd kwam Bakis alsnog in de ploeg en hij maakte een goede indruk.

"Ik schrik niet zo snel. Ik wist waar ik aan ben begonnen"

Het duurde tot de 49e minuut totdat Heracles het overwicht eindelijk in een doelpunt wist uit te drukken. Rai Vloet torende hoog boven zijn tegenstander uit en kopte de 1-0 tegen het net. Na een snelle uitbraak was het Van der Water die uiteindelijk voor de beslissende 2-0 zou zorgen. In de slotfase moest ADO verder met tien man, omdat ex-Ajacied Boy Kemper een tweede gele kaart kreeg.

ADO onderging deze zomer een drastische verjongingskuur, maar kwam in Almelo zeer pover voor de dag. Het nieuwe ADO oogde flets en inspiratieloos. ,,Ik schrik niet zo snel. Ik wist waar ik aan ben begonnen???, probeerde Rankovic desondanks de moed erin te houden. ,,Ik vind niet dat we het realistische beeld hebben gezien waar ADO staat, maar deze wedstrijd heeft wel duidelijk gemaakt waar we de komende weken aan moeten werken.???

Het was een erg jeugdig elftal dat Rankovic het veld instuurde. Van de vele routiniers die ADO vorig seizoen had, was alleen Michiel Kramer overgebleven. De spits kwam niet in het stuk voor en werd nauwelijks bereikt door zijn ploeggenoten. Aaron Meijers ontbrak in Almelo door een schorsing, terwijl John Goossens volgens Rankovic niet fit genoeg was voor een basisplaats.

Aleksandar Rankovic probeert zijn ploeg te coache

Aleksandar Rankovic probeert zijn ploeg te coache

ADO nam deze zomer afscheid van de gezichtsbepalende routiniers Tom Beugelsdijk, Lex Immers en Erik Falkenburg. De van FC Twente overgekomen Peet Bijen is nu een van de meest ervaren spelers in het ADO-team. ,,Je wil de mensen om je heen zo goed mogelijk neerzetten en aanvoelen wat er in zo???n wedstrijd gevraagd wordt. Daarin wil ik de leiding nemen en de organisatie bewaken???, aldus de tukker.

De voormalige FC Twente-verdediger had gezien, dat de Hagenaars in Almelo een moeilijke start kenden. ,,Als je afgaat op het wedstrijdverloop dan kunnen we niet tevreden zijn en zeker ook niet als je naar de score kijkt. We zijn ergens aan begonnen en iets aan het opbouwen. We zullen snel moeten leren en snel moeten verbeteren.???

Zuur

Bijen vond het een lichtpuntje dat de organisatie van ADO goed stond. ,,We moeten een ploeg worden die moeilijk te verslaan is. Het helpt niet, als je net na rust een goal om de oren krijgt. En het is zuur, dat we de tweede goal tegen krijgen uit een eigen aanval, die we zelf weggeven.???

ADO wordt alom getipt als een van de gedoodverfde degradatiekandidaten. Bijen, die drie jaar geleden degradeerde met FC Twente, ligt daar niet wakker van. ,,Ik houd me daar niet zoveel mee bezig. Vorig seizoen, toen de competitie werd stilgelegd, stond ADO er niet best voor. Je snapt dat mensen op basis daarvan die mening hebben. Aan de andere kant kan het ook een fijne positie zijn voor ons om te laten zien dat we wel in de Eredivisie kunnen blijven. Zoiets kun je gebruiken als motivatie. Ik ben een persoon, die daar niet te veel over nadenkt. ???

Bekijk ook de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie.